Hogyan válassz hátizsákot - 2021
0 komment

Minden olyan szabadtéri sportoláshoz, amelyhez több felszerelésre lesz szükséges, mint amennyit a zsebedben elvihetsz, szükséged lesz hátizsákra. Első pillantásra minden hátizsák hasonlónak tűnhet, de valójában sok funkcionális különbség van közöttük. Ahhoz, hogy a megfelelő hátizsákot válaszd, végig kell gondolnod az alábbi 4 pontot:

 • Tevékenység: Mire fogod használni a hátizsákot? Meghatározza, hogy mire is lesz szükséged pontosan
 • Űrtartalom: Hátizsákod mérete attól fog függeni, mennyi felszerelést tervezel magaddal vinni
 • Tulajdonságok: Például a hátizsák tartószerkezete és felszerelésedhez való hozzáférés, ezen felül a zsebek elhelyezkedése
 • Illeszkedés: A hát hossza és csípő mérete a legfontosabb a megfelelő illeszkedéshez

Hátizsák választása sportok szerint

Megfelelő hátizsák kiválasztásának optimális módja, hogy olyan hátizsákot válasszunk, amit az adott sportra terveztek, amire majd használni szeretnénk.
Itt találhatók azok a sporttevékenységek, amikre a hátizsákok nagy részét tervezik:
túrázó nők a vadonba

Túrázás:

 • Szinte mindegyikben van hely folyadéktároló tasaknak és mindkét oldalon rugalmas tartók találhatók palackoknak vagy bármi egyébnek

 • Sokféle hátmérettel és különböző felfüggesztési kialakításokkal nyújtanak segítséget a maximális kényelem érdekében (“SL” női vagy “EL” magas embereknek)

TOVÁBB A TÚRAHÁTIZSÁKOKRA

hegymászók

 Hegymászás:

 • Keskeny zsákok lehetővé teszik, hogy könnyen mozogj mászás közben

 • Legtöbbjük párnázott hátú és fém kerettel rendelkezik, hogy több felszerelést tudj magaddal vinni

 • Általában olyan kerettel rendelkezik, ami segíti a tömegközéppontot minél jobban a csípőhöz illeszteni

 • Speciális funkciók is vannak, mint például jégcsákány tartó fül, hágóvas és kötéltartók

 • Az erősítések és tartósabb szövetek minimalizálják a kopást

 • Néhány mászóhátizsák alkalmas sí vagy snowboard hátizsáknak is

TOVÁBB A MÁSZÓ HÁTIZSÁKOKRA

városban hátizsákkal

 Utazás, iskola, ingázás:

 • Sok táska rendelkezik valamilyen rendezővel például: laptop tartó, belső elválasztó, rekeszek és különböző szervezők kis tárgyaknak

 • Sok utazó hátizsák elülső nyílással rendelkezik nem pedig felső nyílással

 • Néhány dupla cipzárral van ellátva, amit össze tudsz lakatolni

 • Valamelyikeiknél ellehet rejteni a hátpántokat, így nem akadnak el a szállítószalagban (például: a reptéren)

 • Legtöbb méret megfelelő kézipoggyász számára

 • Utazásokra tervezték őket, de ideálisak akár iskolába vagy munkahelyre is

TOVÁBB AZ UTAZÓZSÁKOKRA

kerékpárt pumpáló férfi

Verseny- és hegyi kerékpározás:

 • Versenykerékpáros hátizsákok kompaktak, könnyűek, stabilan vannak a háton anélkül, hogy bele kapna szél

 • Hegyi kerékpáros hátizsákok gyakran nagyobbak, hogy elférjenek benne a felszerelések, ruhák

 • Néhányat ingázásra terveztek, és olyan funkciókkal rendelkeznek, mint laptoptartó és rendszerezésre alkamas rekeszek

 • Legtöbbjük alacsonyabb profilú derékövvel rendelkezik, amelyek nem zavarják a pedálozást

 • Közülük sok kompatibilis a hidratációs tasakokkal

TOVÁBB A KERÉKPÁROS HÁTIZSÁKOKRA

 

Hátizsák űrtartalma

Nagyon sok változat létezik, ilyenkor átkell gondolni mit szeretnél magaddal vinni. Elfér a hátizsákomban a kedvenc kabátom? Elég lesz a hely a két napi ételnek? Elég nagy, hogy minden alapfélszerelést elnyeljen?

Néhány szempont a mérettel kapcsolatban:

10 liter vagy kevesebb: Ezeket a kis és könnyű zsákokat például futáshoz, versenykerékpározáshoz vagy nagyon rövid túrákhoz használjuk. Kompakt kialakulásuk miatt csak az elengedhetetlen dolgok férnek el benne, mint például ultra könnyű kabát, néhány energiaszelet, kulcsok.

11-20 liter: Gyakran túrázáshoz, hegyi kerékpározáshoz vagy utazáshoz tervezik. Néhányukban extra zsebek vannak. Méretük lehetővé teszi plusz egy réteg ruházatot, étel és felszerelés szállítását egy napi kiránduláshoz.

21-35 liter: Ez a méret megfelelő legtöbb túrához, utazáshoz. Van elég kapacitás ételnek, ruháknak és néhány extra hely is, például kamerának.

36-50 liter: Ideálisak hosszabb túrákhoz, hegymászáshoz. Több felszerelést és ételt tudnak elnyelni ezáltal ideálisak több napos kiruccanásokra is. Gyakran használják még családi túrázáskor, mikor a gyerkőc ruháit is vinni kell

Tulajdonságok

túrázó nő telefonjáért nyűl

Túrahátizsák hordozó szerkezete

Belső váz: Sok túrahátizsáknak van belső kerete, ami segíti hordozni a súlyt. Néhány zsáknak üvegszálból készült a belső kerete míg másoknak alumíniumból. Minél robusztusabb a keret, annál több súlyt tudsz magaddal vinni.

Keret nélküli: Ezek zsákok általában könnyűek és kompaktak, kiválóan illeszkednek a háthoz. Ezáltal rugalmasak, így nem tudsz velük sok terhet vinni. Könnyű felszereléshez ideális.

Zsebek

Felső rész: Túrahátizsákok többsége rendelkezik felső tárolóval. Amire csak túra közi pihenés, megállás alkalmával van szükséged azokat a dolgokat ide helyezheted el. Néhány zsáknak a felső tárolója "lebegő". Ha nagyobb rekeszbe sok dolgot pakoltál, akkor ez a rész felfekszik rá, ez nagyon okos és praktikus megoldás.

Első oldal: Fő tároló rekeszedet nem csak fentről érheted el, hanem rendelkezik körben egy cipzárral, amivel teljesen kitudod nyitni. Megkönnyíti a bepakolást vagy ha keresel valamit. Hasznos könnyű túrák során, plusz utazáskor is.

Alsó rekesz: Sok túrahátizsák rendelkezik alsó tárolóval is. Így nem kell a fő tároló részből kipakolni, hogy az alsó dolgokat elérd. Ide lehet pakolni ruházatot vagy hálózsákot.


Oldal rekeszek: Remek tárolóhelyek vizes palackoknak vagy térképeknek. Rugalmas anyagból készülnek, így nem csúsznak ki belőle a dolgok.

Hidratációs tasak

Szinte mindegyik hátizsákban van hidratációs tasaknak hely. Ide könnyen bele tudod csúsztatni vizedet.

További tulajdonságok

Háló a hátrészen: Gyakori a túrahátizsákok között, hogy a hátlapon van egy háló, ami segít eltartani pár centimétert a zsák és a hátad között. Ez lehetővé teszi a folyamatos levegő áramlást, megakadályozza az izzadást.

Esőhuzat: Ha esőre számítasz egy túránál, akkor a legjobb dolog, ami nálad lehet. Sok esetben a zsák alján egy kis rekeszben megtalálod az esőkabátot.

Hálózsák rekesz: Nagyobb zsákoknál cipzárral könnyen hozzáférhetsz az alsó rekeszhez. Erre a helyre rakhatjuk a hálózsákunkat. De rakhatunk ide más könnyen összenyomható felszerelést is.

Illeszkedés

női túrázó igazítja a hátizsákot
Megfelelő hátizsák:
 • Törzs hosszához megfelelő méret
 • Kényelmesen illeszkedik a csípőnél

Törzshossz: Többféle méretben is lehet kapni hátizsákokat ami megfelel a méretüknek. Külön van női és magas embereknek tervezze hátizsák.

Amikor felveszed a hátizsákot akkor csípőheveder körülbelül egy ujjnyi szélességre legyen a csípő felett. Akkor nagy/hosszú a hátizsák mikor a vállpántok és vállad között rés van. Ha vállpántok csatlakozása lejjebb van, mint a vállad akkor valószínűleg kicsi neked a hátizsák.

Néhány zsáknál állítható a hátrész, amivel rendkívül kényelmesen betudod állítani a hátizsákod. Ez még akkor is jó lehet, ha többen használjátok a zsákot, vagy gyereknek, akik még nőnek.

Női hátizsákok: Hát hossza ezeknél a zsákoknál rövidebb, mint férfi vagy uniszex társainál. A csípőheveder és a váll hevederek illeszkednek a női alakhoz.

Mivel ezek kisebb táskák ezért a fiatalabb túrázók számára is megfelelőek.

Még több infó:

Kérdésed van, írd meg kommentben.


 

Kérdésed van, írd meg kommentben

Megjegyzésed a megjelenés előtt moderálásra kerül.